Copyright: Ingå Spelmansgille 2013
INGÅ SPELMANSGILLE
Startsida Historik Verksamhet Musiken Juniorer Galleri Spelningar Kontakt
Historik

 

inom Ingå Medborgarinstitut på initativ av Fjalar Högström och där verkar vi än idag.

 

Rolf Sonntag.....  var mannen bakom dragspelet och spelledarfunktionen som gav de spelsugna en möjlighet att träffas och att förkovra sig genom regelbunden övning.

 

Man ville tillgodose så många olika smakinriktningar som möjligt och detta syntes tydligt i gillets repertoar. Den står fortfarande i denna dag stadigt på den " Gamla dansmusikens grund " och förgrenar sig sedan mot spelmanslåtar och gilledanser å ena sidan och mot tango och foxtrot å andra sidan.

 

Arrangemangen ger möjlighet för alla att bidra till helheten. I den sympatiska anda som alltid rått i gillet trivs gammal som ung. Det vittnar medlemmarnas trogna återkomst av. Kompositioner av gillets egna medlemmar har alltid varit ett friskt tillskott i repertuaren.

 

1995 kom  Anders Holmberg att ta över efter Rolf som spelledare. Anders hade fungerat som ordförande så gillet var ingenting nytt och främmande.

 

2003 genomfördes stämman "SPELGLÄDJE" i Ingå.

 

2004 blev ett inte minst lika intensivt år då vi firade 30-års jubileum med en jubileums CD-skiva.

Spännande att på samma skiva få höra hur vi ändrats under åren. "Musik skall byggas utav glädje" sjunger Lill Lindfors och det tycker alla vi och hoppas på att du som är intresserad ung som gammal tar kontakt med oss.

 

2016 Äntligen en ny CD Skiva "Sol över Ingå”.

 

Övningslokalen är gamla läkargården i Ingå  VARJE Tisdag kl 18:30 - 21:00

 

VÄLKOMMEN ! 

 

Då blir det fest ! 2004 tillverkade vi egen hemsida och CD albumet "Lite Myki bra musik" 2013 uppdaterar vi vår hemsida lite, får se vad vi hittar på till vår födelsedag 2014. Dagens utbudet av aktiviteter är stort och tid är en dyrbar gåva. Trenden just nu är att intresset för folkmusik ökar mer och mer speciellt bland yngre. MUSIK BYGGER BROAR
2014 fyller vi 40 år....
Behovet av en lokal kultur och möjligheten att sprida glädja till varandra känns på alla sätt viktigare och viktigare. Här spelar folklig och nära musik en viktig roll.
Musikalisk glädje !
1974 grundades Ingå Spelmansgille Ny CD - Ute nu  “Sol över Ingå” Historik